Search 
Advanced Search

Work Information

Poul Ruders : Final Nightshade


Publisher Wilhelm Hansen
Category
Orchestra
Sub-Category Large Orchestra
Year Composed
2003
Duration 19 Minutes
Orchestration
3(pic).2+ca.3(bcl).2+cbn/4.3.3.1/timp.2perc/hp/pf(cel)/str
Availability Hire  Explain this...
Discography
Here...

Programme Note

FINAL NIGHTSHADE (DEN SIDSTE NATSKYGGE)
An Adagio of the Night (En nattens adagio)
2003
for symfoniorkester

Forord / Programnote
Værket markerer afslutningen på NATSKYGGE-TRILOGIEN, tre værker som udforsker de kontrasterende verdener lys/mørke. I modsætning til de to tidligere natskygge-værker, NIGHTSHADE (1987/ensemble), et værk som ”handler om” ekstreme tonehøjder, og SECOND NIGHTSHADE (1991/kammerorkester), et værk i to-delt form, kontrasterende mørke/uro og lys/ro – i modsætning til disse er FINAL NIGHTSHADE (for stort orkester) en kamp mellem lyse og mørke kræfter, i en mange-stemmig sats med dystert/truende undertoner; kampen afbrydes undervejs af episoder med skrøbelig sameksistens.
Det melodiske udgangspunkt for FINAL NIGHTSHADE er ikke at finde i nogen af de to tidligere natskygge-værker, men derimod i et andet af mine værker, CORPUS CUM FIGURIS fra 1985. Jeg havde længe gået med en plan om at ”gøre noget” med … at udfolde CORPUS’ indledende takter, dvs. de to solo-bratschers indadvendt/søgende musik - måske endda bruge motivet som udgangspunkt for et helt nyt værk. Og da jeg fik bestillingen fra New York-filharmonikerne, vidste jeg at tiden var inde til at virkeliggøre den gamle plan. Der var yderligere den forbindelse tilbage til CORPUS, at det var det første værk som jeg fik opført af New York-filharmonikerne, på Horizons Festivalen i 1986, hvor værket blev dirigeret af Oliver Knussen.
Det nye stykke, FINAL NIGHTSHADE, åbenbarer en verden hvor sammenslyngede melodier, spillet af fortrinsvis fløjter og violiner, trues af det øvrige orkesters mørkere og til tider skrækindjagende musik; ordet natskygge asscocierer i det hele taget til et væld af mørke gerninger og stemninger: blegt måneskin, dystre skove, vilde nætter, ekstatiske forgiftninger…
Heroverfor stilles værkets roligere undertitel, som antyder en stille fremadskridende nocturne, hvor lys og håb efterhånden vinder frem – eller gør de?
Poul Ruders, juli 2004

natskygge (botanisk): natskygge-familien er tokimbladede urter, f.eks. tomat, kartoffel, tobak. Mange natskygger er giftige pga. alkaloider. Naturligt forekommende i Danmark er sort natskygge og bittersød natskygge.


E-mail

Please sign up for our free newsletter with the latest news and works.

* First Name
 
* Last Name
 
* E-mail