Search 
Advanced Search

Work Information

Poul Ruders : Chaconne


Publisher Wilhelm Hansen
Category
Solo Works (excluding keyboard)
Year Composed 1996
Duration
4 Minutes
Orchestration gtr
Availability
Sale from Musicroom or Music Dispatch  Explain this...
Discography Here...

Buy from 
Full Score(s) WH30417

Programme Note

Poul Ruders CHACONNE

CHACONNE for solo-guitar blev bestilt hos mig af David Starobin, som led i en længere række små danse-stykker, skrevet af komponister fra nær og fjern, komponister Starobin har samarbejdet med tidligere gennem flere år.
Begrebet ‘Chaconne’ forbinder de fleste nok med orgelstykker fra den nordtyske barok, men satstypen - en tredelt rytmisk formel, hvis melodi vandrer i varieret form mellem de forskellige stemmer - kendes også fra barokkens verdslige dansesuiter.
Som med de gamle, stiliserede dansesuiter, vil man nok erkende, at det er så som så med det umiddelbart dansante i min lille guitar-chaconne, hvor melodien nok gentages igen og igen, i forskellige lejer. Men selvom rytmefornemmelsen er tre-delt fra først til sidst, så er der tale om en yderst elastisk behandling af nodeværdierne: der føjes ustandseligt til og fra (augmentation-diminution) og resultatet er en svævende ud og ind-fokuserende fornemmelse. Som hørt gennem en lup, der uafladeligt trækkes frem og tilbage mellem skarpt og sløret.
I al sin kortfattethed, i lighed med de øvrige satser i Starobins ’katalog’, varer CHACONNE kun en fire minutters tid.
Det lille værk blev skrevet i New Rochelle, New York, november 1996.

Poul Ruders

E-mail

Please sign up for our free newsletter with the latest news and works.

* First Name
 
* Last Name
 
* E-mail